JWOC-test langdistanse (01.06.2019)
Kategori: Konkurranse
Kart/område: Hummelfoten-Nørdalen
Arrangør: Os Idrettslag
Land: Norge
Disiplin: Langdistanse
Distanse: 12.38 km
Tid: 64:10
Gj.sn. HR: 154
Maksimum HR: 170
Et veldig bra løp av meg. Hadde en solid fysisk dag og løp stort sett godt o-teknisk også, med unntak av en kontroversiell feil: Jeg løp innom det forbudte området på vei til 11. post. Det skjedde slik: 11. strekket var generelt et dårlig strekk av meg, jeg hadde opprinnelig tenkt å dra til høyre for begge vannene, men jeg følte meg sliten ut av posten og slurva slik at jeg endte med å dra til venstre for dem. Deretter fulget jeg ikke med på retning når jeg kom over veien, slik at jeg utilsiktet kom inn i det lillaskraverte. Der var det mange grushauger og en del anleggsfartøy, men jeg hadde lest at det også ville være slik i det åpne området sør for det skraverte og trodde derfor jeg var på lovlig grunn. Da jeg begynte å løpe oppvoer og ting ikke var helt som jeg hadde forestilt meg skjønte jeg at jeg ihvertfall var farlig nær det forbudte, men fram til jeg fikk se hvor jeg hadde løpt når jeg kom i mål trodde jeg at jeg hadde vært helt på kanten av det, og ikke inni. Ble som sagt gjort observent på dette rett etter målgang av teknisk delegert så alle hadde fått med seg dette. I tillegg hadde NOF's egen påtalemyndighet Ivar Lundanes varslet diverse medlemmer av løpsledelsen, i tilfelle det skulle ha gått upåaktet hen. Vi er alle takknemlige for at han tar på seg dette tunge ansvaret. Litt refleksjoner om at jeg ikke ble disket: Jan Arild sa at ledelsen ikke kom til å gjøre noe med det hvis ingen protesterte, det var det ingen som gjorde. Jeg er selvfølgelig glad for dette og sitter heller ikke igjen med dårlig samvittighet av noen stor grad, jeg gjorde en utilsiktet feil og tapte faktisk opp mot et minutt i tid på det. Samtidig var jeg inne på et området som jeg helt klart ikke skulle vært inne i, og jeg er ganske sikker på at hissige lagledere og medaljer som deles ut etter resultatlista, og ikke skjønn, hadde ført til at jeg jeg hadde blitt diska om det var JWOC. Da burde jeg kanskje blitt diska i JWOC-test også. Men igjen, i JWOC hadde området sikker vært merka i terrenget, noe det ikke var her. Uansett ville jeg nok forstått det hvis noen av mine konkurrenter hadde lagt inn protest, og jeg ville nok også godtatt en disk, selv om jeg da hadde blitt bitter og hadde syntes det var litt urettferdig, jeg syntes jeg fortjente å vinne. Har ingen fasit på hvor grensen bør gå, jeg synes ikke alle regelbrudd er greit så lenge man ikke tjener på det, men jeg er ganske sikker på at jeg hadde latt dette gå hvis det var en annen som hadde gjort den samme feilen.
Skjul kommentarer (5)
Ivar Lundanes : Hei,
Aller først: imponerende løping hele helgen, spesielt fredagens sprint var imponerende. Jeg hadde aldri trodd at du skulle kunne slå Einar med tanke på hvor enormt bra han løp forrige helg (det er legitimt å spørre om ikke 3 av Norges 5 beste sprintere per i dag faktisk er juniorer, noe som bør gi Norske medaljehåp frem mot sprint-VM neste år og 2022). Ser man på det nivået dere juniorer leverer på vil jeg våge meg til å påstå at det sannsynligvis aldri har vært et generelt så høyt nivå i i toppen av juniorklassen i Norge tidligere, og jeg gleder meg til å se dere samle medaljer i Danmark i sommer.

Så, til poenget: hvorfor skal vi ha regler hvis de ikke følges? (dette er ikke din feil, det er dels arrangøren som ikke merker og først og fremst NOF som ikke sørger for at regelverket følges eller ikke følges konsekvent). I følge konkurransereglene 12.1.5 er ferdsel på forbud område ikke lov (selvsagt). Deltakere, ledere og representanter for krets/forbund kan klage mot deltakere som menes å ha overtrådt NOFS regelverk (13.1.1). Arrangøren skal behandle klager, og kan frifinne eller diske (28.2.1). Protest på arrangørens avgjørelse leveres til jury og besluttes av jury (28.2.5 og 28.5). Arrangør kan diske uten forutgående klage (hele 28.3). Min oppfatning er altså at det først og fremst er arrangør og deretter NOFs representant/TD som ikke bryr seg om/følger regelverket.

På sprinten i Nydalen forrige helg løp 5-6 gutter i H17-18 og TEMP i sr inn i/over forbudt område på vei til sistepost, før de snudde og løp tilbake. Ingen av dem ble disket, og de tapte ca 30s på det. På sprintstafetten dagen etter ble 5 lag disket for å ha løpt over en skravert vei på 3.etappe, selv om de da endte opp med å løpe altfor langt rundt og tapte masse tid på det. Gitt den logikken (at de som snur og løper riktig på forsøk 2 ikke blir disket), så burde du egentlig snudd og løpt tilbake igjen og så lovlig rundt (og da hadde det kanskje blitt tight om seieren?), men det gir ingen mening at det skal være bedre å løpe gjennom forbudt område 2 ganger så det var helt greit at du ikke gjorde.

Det er forresten ikke første gang at det folk ender opp gjennom forbudte områder uten at det skjer noe, så sånn sett er det presedens for å la sånt slippe gjennom ved løp i skogen, se f.eks. NM-Natt fra 2014 her: http://www.tulospalvelu.fi/gps/20140905H21/
På GPS-en ser man at HPM Jeg løp uten GPS den kvelden, men tror at jeg også krysset forbudt da jeg tror jeg traff merkebåndet under streken til 14, men trodde jeg var ved merkebåndet lenger nord og dermed fulgte merkebåndet sørover til det sluttet og deretter dro ned lien (altså litt nord for der HPM gikk ned). Enten hadde jeg krysset i det forbudet eller så løp jeg dårlig siste del inn, for bom på posten ble det. Ettersom jeg ikke løp med gps-klokke heller vet jeg fortsatt ikke hvor jeg løp, og da jeg sa til arrangøren etter målgang at jeg sannsynligvis hadde løpt gjennom forbudt område skjedde heller ingenting. Så folk har ”sluppet unna” med sånt tidligere, og det er helt greit at du ikke har dårlig samvittighet. Det er først og fremst systemet som svikter.

Jeg hadde ingen personlige motiver da jeg sendte sms til løpsleder, jeg har ingenting i mot deg eller din klubb og hadde heller ingen løpere som hadde tjent på at du hadde blitt disket (eller jo da, Styrk hadde fått 18 NC-poeng i stedet for 17 om du hadde blitt disket). Problemet er at reglene ikke følges og at reglene ikke følges konsekvent. Hvorfor skulle Markus Holter bli disket for henging på NM i Halden når ingen andre blir det? Hvorfor blir noen disket i NM en helg for lignende regelbrudd som ikke medfører disk helgen etter? Er det greit at de beste løper (ubevisst) ureglementert fordi de er best og hadde vært best uansett? Ja, det virker sånn og sånn som presedensen har blitt satt kan hvem som helst løpe hvor som helst (sannsynligvis) uten at det får konsekvenser fremover. Vi har et regelverk som både arrangører og NOF overser der det passer dem og aksepterer regelbrudd der det er greit. Litt sånn som i fotball, der det liksom har blitt akseptert at alle holder i trøyen, så er det en gang i blant at dommerne tilfeldigvis blåser for det. En slik utvikling innen regelverket i orientering mener jeg er uheldig.

Du kan gjerne være sur for at jeg klager og du kalle meg smålig eller bitter (si det gjerne høyt på onsdagens AOOK-trening, men ikke i skogen for da har du nok allerede løpt fra meg), men jeg synes ikke jeg tar feil når jeg sier at løpere/arrangører/NOF bør følge regelverket (eller så bør det endres) og at regelbrudd, både tilsiktede og utilsiktede før få konsekvenser uavhengig av om man er best eller listefyll.

Mvh Ivar
Jon Iver: Godt løpt og godt skrevet!
KartnormObserver: 709 Out-of-bounds area
An out-of-bounds area, see also symbol 528, is shown with vertical stripes.
A bounding line may be drawn if there is no natural boundary, as follows:
- a solid line indicates that the boundary is marked continuously (tapes, etc.) on the
ground,
- a dashed line indicates intermittent marking on the ground,
- no line indicates no marking on the ground.
Colour: purple

710 Dangerous area
An area presenting danger to the competitor is shown with cross-hatched diagonal
lines.
Colour: purple.

Så det store spørsmålet her er vel egentlig hvorfor Lukas velger å tape tid på å ikke ta jordet, som tydeligvis er lov å løpe på til 5. post. Disk hadde uansett blitt helt feil.
ISOM2017Observer: KartnormObserver: Les deg opp på nyeste kartnorm ;)
Øyvind: @Ivar. Det skal sies at området (hele det lysegule) ikke lenger lignet særlig på kartet da det var pågende arbeid med både gravemaskin og bulldoser også mens vi løp. Jan Arild Johnsen gikk ut dit etter løpet og klarte ikke, selv om han sto stille, å avgjøre hvor forbudt-området startet.
Heia Lukas!
Skriv ny kommentar
Lagre
 
JWOC-test langdistanse (01.06.2019) JWOC-test langdistanse (01.06.2019)